Huisstofmijt

Huisstofmijten zijn zo klein dat u ze niet kunt zien. Ze zitten in elk huis en komen voor op plaatsen waar huisstof is. Ze zijn niet gevaarlijk of schadelijk. Het beestje is dol op huidschilfers en houdt van een warme, luchtvochtige omgeving. Daarom komt de huisstofmijt veel voor in bedden, gestoffeerde meubels, tapijten, gordijnen en kleding. De huisstofmijt komt zowel voor in synthetische stoffen als in natuurlijke stoffen zoals wol en katoen. De mijt is bijna niet uit te roeien en staat bovenaan in het rijtje van veroorzakers van allergische klachten.

Waar en hoe de huisstofmijt overleeft:

  • Leefomgeving In een beschutte omgeving, zoals een matras of tapijt waarin hij lekker weg kan kruipen.
  • Voedsel Hij leeft vooral van huidschilfers van mens en dier.
  • Vochtigheid Een luchtvochtigheid van meer dan 55% is voor de huisstofmijt ideaal.
  • Temperatuur De huisstofmijt gedijt het best bij een temperatuur tussen de 10°C en 30°C.  

SANEREN

 

U kunt de huisstofmijt bestrijden op de korte en op de lange termijn. De huisstofmijt op de korte termijn bestrijden, betekent dat u de huisstofmijt doodt en verwijdert. Door ervoor te zorgen dat de huisstofmijt zich bij u in huis niet prettig voelt, blijft de mijt ook op de langere termijn weg. En dat is natuurlijk de bedoeling. De beste aanpak is dus: eerst de huisstofmijt waar mogelijk verwijderen en vervolgens zorgen dat hij zoveel mogelijk wegblijft.

Een saneringsplan
Als u het saneren grondig wilt aanpakken, zijn er heel wat maatregelen die u kunt nemen. Welke maatregelen voor u het verstandigst zijn, hangt van uw persoonlijke situatie af. Het is handig om een plan te maken waarin u aangeeft welke maatregelen u wilt nemen en wanneer u deze maatregelen wilt nemen.

Saneren in hoofdlijnen
Met saneren bestrijdt u de huisstofmijtallergie. De belangrijkste onderdelen bij een sanering zijn het:

  • Kiezen van het juiste materiaal. U dient de juiste materialen tekiezen voor onder meer meubels, vloer, wand en bed.
  • Verwijderen van stof. Het is belangrijk dat u goed en regelmatig schoonmaakt.
  • Voorkomen van vochtige lucht. Omdat huisstofmijten van vocht houden, is het verstandig voldoende te ventileren en te zorgen dat uw huis niet te vochtig is.

De slaapkamer
Bij het saneren heeft u het meeste profijt van het aanpakken van uw bed en slaapkamer. Dit komt omdat u relatief veel tijd in uw bed doorbrengt en huisstofmijten zich graag nestelen in beddengoed en matras. Natuurlijk moeten de maatregelen die u neemt effectief maar wel comfortabel zijn. Met allergeenwerende hoezen pakt u uw matras, kussen en dekbed zo in, dat u beschermd bent tegen de huisstofmijt. Op de hoezen van Mitecare slaapt u bovendien prettig. Meer informatie over de allergeenwerende hoezen vindt u in het hoofdstuk "mitecare hoezen" op deze site.

Enkele tips bij het saneren van uw huis:

  • Gebruik allergeenwerende hoezen.
  • Gebruik bij het afstoffen een doekje dat stof vasthoudt.
  • Was ook de knuffels van allergische kinderen elke zes weken op 60°C.
  • Bij astmatische klachten is het belangrijk niet te roken. Roken kan het effect van saneringsmaatregelen sterk verminderen.
  • Neem gordijnen van synthetisch materiaal.
  • Houd huisdieren zo veel mogelijk buiten, maar zeker buiten de slaapkamer

 

SANERINGSMAATREGELEN

HET VERMINDEREN VAN DE LUCHTVOCHTIGHEID

Huisstofmijten hebben een luchtvochtigheid van 45% nodig om te kunnen overleven en van 55% om zich te vermenigvuldigen. Het is moeilijk om het huisklimaat beneden de 45% te krijgen. Hieronder leest u hoe u de luchtvochtigheid kunt verminderen.

Vocht weren
Lekkages en optrekkend vocht brengen onnodige vochtigheid in uw huis. Pak deze zaken aan. Ook bij koken en wassen komt vocht vrij. Probeer dit vocht zo snel en goed mogelijk af te voeren, bijvoorbeeld door een afzuigkap, open raam of ventilatierooster.

Goed ventileren
Voor een gezonde lucht in uw huis, moet u elke dag ventileren. Ventileren betekent dat u twee (boven)ramen tegenover elkaar open zet. Dagelijks twintig minuten ventileren is eigenlijk een minimum. Tijdens het ventileren kunt u het beste de kachel laag zetten of de cv op 15°C zetten. Als u slechts één raam open zet, heet dit "luchten". Als u niet ventileert maar lucht, moet u het raam langer openhouden, liefst veertig minuten.

 

HET WEGNEMEN VAN SCHUILPLAATSEN
De huisstofmijt houdt van beschutte plekken. Het is dus belangrijk dat u de mogelijke schuilplaatsen van de mijt wegneemt. Zorg bovendien dat u regelmatig en goed schoonmaakt. Doe dit ook op plekken die u in eerste instantie wellicht over het hoofd ziet, zoals de radiator. Hieronder leest u hoe u de schuilplaatsen weg kunt nemen.

Matrassen, dekbedden en kussens voorzien van allergeenwerende hoezen
Met allergeenwerende hoezen pakt u uw matras, kussen en dekbed in. Zo bent u beschermd tegen de prikkels die de allergie veroorzaken. De allergeenwerende hoezen gebruikt u onder uw gewone beddengoed, zoals matrasovertrek, kussensloop en dekbedovertrek. Meer informatie over de allergeenwerende hoezen vindt u hier.

Gestoffeerd meubilair vervangen
Mijten zitten graag in gestoffeerd meubilair. Door de stoffen bekleding te vervangen door gladde bekleding (zoals leer) maakt u het de huisstofmijt moeilijk. Bovendien zijn gladde meubels makkelijk te reinigen.

Textiele vloerbedekking en wandbedekking vervangen
Een vlakke vloer- en wandbedekking kan uitkomst bieden als de textiele bedekking veel huisstofmijt bevat. Voorbeelden van vlakke vloerbedekking zijn: parket, linoleum en plavuizen. Houdt u uw textiele vloerbedekking? Maak deze dan regelmatig schoon en dood de mijten.

 

HET DODEN VAN DE MIJT
Op de korte termijn is het doden en verwijderen van de huisstofmijt een effectief middel tegen de allergie. Nadat u veel van de huisstofmijt uit uw huis heeft verwijderd, zijn de allergenen (in de uitwerpselen) nog wel aanwezig. Deze kunnen tot vier jaar aanwezig blijven. Het doden van de huisstofmijt kan op verschillende manieren; hieronder worden 2 manieren toegelicht.

Poeder of schuim
U kunt huisstofmijten verwijderen met een mijtendodend poeder of schuim. Dit is verkrijgbaar bij apotheek, thuiszorgwinkel en allergiewinkel. U kunt dit gebruiken voor het reinigen van textiele vloerbedekking en meubels. Eens per drie maanden reinigen is voldoende.

Wassen of bevriezen
Huisstofmijten gaan dood bij een temperatuur van 60°C. Als u kleding en stoffen materialen op deze temperatuur wast, spoelt u bovendien de allergenen weg. Kunt u bepaalde materialen niet op deze temperatuur wassen? Dan kunt u textiel ook in de diepvries leggen bij een temperatuur van -20°C. Vervolgens kunt u de dode huisstofmijten en allergenen uitspoelen op de temperatuur van uw keuze.